Βιβλίο 37. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ και Η ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
Σελίδες: 584
-------------------------------------------------------------------------------------
1. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, καθόσον γίνεται μια αντικειμενική ιστορική καταγραφή των γεγονότων και των συνθηκών που συνετέλεσαν στην καθιέρωση του «Συμβόλου της Πίστεως». Παράλληλα γίνεται και ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ του, για να είναι τεκμηριωμένη από κάθε άποψη η παρουσίαση του όλου θέματος.
2. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι το «Σύμβολο της Πίστεως» (σύνολο 12 άρθρα) έχει καθιερωθεί από τις Οικουμενικές Συνόδους της Νίκαιας και της Κωνσταντινούπολης (325 μ.Χ. και 381 μ.Χ.), που την περίοδο εκείνη οι Σύνοδοι δεν γινόντουσαν για να λύσουν τα πραγματικά πνευματικά προβλήματα τα οποία υπήρχαν, αλλά για να διορίζουν και να καθαιρούν ιεράρχες κατά τις προτιμήσεις των τότε αυτοκρατόρων της απέραντης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (μετέπειτα Βυζαντινής).
3. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ στην πλειοψηφία ότι το «Σύμβολο της Πίστεως» με τη μορφή που εμείς το γνωρίζουμε σήμερα, προήλθε από ένα άλλο «προγενέστε-ρο» Σύμβολο Πίστεως, δημιουργός του οποίου θεωρείται ο Μέγας Αθανάσιος, ένας από τους συμμετέχοντες στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο (διάκονος τότε) και έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως το «Σύμβολο της Πίστεως του Αθανασίου» ή το «Δόγμα του Αθανασίου» και περιλαμβάνει συνολικά 42 άρθρα.
4. Το βιβλίο πρωτοτυπεί από κάθε άλλη σχετική έκδοση στο γεγονός ότι γίνεται μια μοναδική στην Ελληνική βιβλιογραφία παρουσίαση όλων των αρχαίων τριαδικών θεοτήτων και πως στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από τον Χριστιανισμό, καθόσον το Σύμβολο της Πίστεως αποτελεί τη βάση του τριαδικού δόγματος του Χριστιανισμού.
5. Η παρούσα μελέτη, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τριαδική» ή ως «μονοθεϊστική», καθόσον με αντικειμενικότητα και με ιστορική αξιοπιστία καταγράφονται οι θέσεις και των δύο κατηγοριών. Ο δόκιμος όρος που θα μπορούσε να αποδοθεί στο παρόν βιβλίο είναι ότι αποτελεί μια «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ», που με τεκμηριωμένα στοιχεία δείχνει την ανωτερότητα της θεόπνευστης Βίβλου απέναντι σ’ ένα ανθρώπινο θρησκευτικό σύγγραμμα, όπως είναι το Σύμβολο της Πίστεως.
Ένα σπάνιο ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ - ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ βιβλίο, μοναδικό στο είδος του και στην Ελληνική βιβλιογραφία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ του βιβλίου (επάνω) - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του βιβλίου (κάτω)